Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

Η Βαθύτερη Σημασία των Πραγμάτων

Τίποτα στη ζωή δεν είναι άσκοπο ή άχρηστο. Τα πάντα γύρω μας έχουν ένα λόγο ύπαρξης. Είτε αυτός είναι σημαντικός, είτε όχι! Τίποτα δε γίνεται τυχαία, ακόμα κι αν έτσι υποστηρίζουμε εμείς, προκειμένου να μπορέσουμε να δικαιολογήσουμε κάποια γεγονότα.
Ακόμα και φορές που θεωρούμε ότι κάτι γίνεται, ή κάνουμε εμείς, τυχαία, ή γιατί έτσι πρέπει να γίνει, είναι λάθος! Ας πάρουμε για περάδειγμα κάποιες κινήσεις που κάνουμε και αρχικά φαίνεται ότι τις κάνουμε για τους γύρω μας. Ποτέ κάτι που κάνουμε δεν έχει αντίκτυπο μόνο στους άλλους! Κατά βάθος κερδίζουμε και εμείς κάτι. Σίγουρα ικανοποιούμε και κάποια δική μας ανάγκη ή έμμεσα το κάνουμε για να αποκομίσουμε κάτι ή ακόμα και για να αποφύγουμε κάποια κατάσταση. Τίποτα δε γίναται έτσι απλά για να γίνει.
Κανένας δεν ανάβει το λυχνάρι για να το κρύψει πίσω από την πόρτα-σκοπός του φωτός είναι να φωτίσει τον κόσμο γύρω του. Έτσι ακριβώς κι εμείς δε θα αγοράζαμε ένα δωρο για να το κρατήσουμε για εμάς ή για να το κλείσουμε σε ενα ντουλάπι: θα το αγοράζαμε για να δώσουμε χαρά σε κάποιον που αγαπάμε ή εστω σε κάποιον που το χρειάζεται. Αν κοιτάξουμε όμως λίγο πιο βαθυά, δε δίνουμε χαρά μόνο στον παραλήπτη. Ικανοποιούμε και ένα δικό μας κομμάτι. Γιατί με το να δώσουμε ένα δώρο σε κάποιον, ουσιαστικά θέλουμε να του αποδείξουμε την αγάπη μας και ίσως τελικά αυτό να έχουμε περισσότερο ανάγκη: την επιβεβαίωση που δίνουμε στον άλλο και την επιβεβαίωση που έμμεσα τον παροτρίνουμε να μας δώσει. Ακόμα μπορεί απλά να θέλουμε να λάβουμε ένα χαμόγελο. Άρα, όπως προανέφερα, δεν κάνουμε τίποτα τυχαία ή άσκοπα.
Με τον ίδιο συλλογισμό όλα έχουν ένα λόγο ύπαρξης και λειτουργίας. Το σημαντικό όμως είναι να το γνωρίζουμε συνειδητά και να μην υποβαθμίζουμε τίποτα γύρω μας. Στο κάτω κάτω, σκεφτήκαμε ποτέ τη ζωή μας χωρίς όλα αυτά τα μικροπράγματα, τις λεπτομέριες και τις ασήμαντες, επιφανειακά, καταστάσεις που μας κατακλείουν καθημερινά; Ας κάνουμε μια προσπάθεια...Μόνο τότε θα καταλάβουμε τη σημασία και τη σαμαντικότητά τους! Ένα χαμόγελο, ένα τριαντάφυλλο στο κρεβάτι μόλις ξυπνήσουμε, ένα μύνημα από κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, μια γλυκιά καλημέρα, ένα φιλί, ένα τηλεφώνημα, ο καλός βαθμος σε ένα διαγώνισμα, απλά μια ηλιόλουστη μέρα! Τόσο απλά μα τόσο σημαντικά! Όλα γύρω μας είναι μια αλυσίδα που αν σπάσει έστω κα ένας κρίκος τα πάντα από εκεί και μετά θα ήταν εντελώς διαφορετικά! Καιρος να σταματήσουμε να περιμένουμε εν αγωνίως κάτι "μεγάλο" και ας χαλαρώσουμε για να απολαύσουμε όλα αυτά τα "μικροπράγματα"....!

Δεν υπάρχουν σχόλια: